Ska de bästa däcken sitta fram eller bak?

Beroende på faktorer såsom körstil, underlag och bil så slits bildäcken olika. Detta kan man undersöka själv genom att exempelvis mäta mönsterdjupet på fram- respektive bakdäcken. Eller så åker man till sin lokala däckverkstad och ber dem kolla slitningen på däcken. I vilket fall så är det snarare en regel än ett undantag att däcken slits olika. Så var bör man placera de minst respektive mest slitna däcken på bilen?

dackslitage

Öka bilens köregenskaper genom att flytta runt däcken så att de bästa sitter baktill.

De bästa däcken bör sitta baktill

För bästa säkerhet och körglädje så bör man placera de minst slitna däcken på den bakre hjulupphängningen. Undersökningar visar nämligen att bakhjulens väggrepp har större påverkan på körstabilitet än framhjulens grepp. Eftersom ett förlorat väggrepp med bakhjulen ofta leder till en sladd som kan vara svår att kontrollera, så är det därför att rekommendera att sätta de bästa däcken bak för att minimera risken.

Att förlora greppet med framhjulen är naturligtvis inte heller så roligt, men då brukar bilen iallafall glida framåt i rät vinkel och man slipper de farligare krängningar som förlorat grepp på bakhjulen kan medföra.

Ojämnt slitage vanligast på framhjulsdrivna bilar

Det är vanligast med ojämna slitage på däcken när det gäller framhjulsdrivna bilar beroende på att driv-, styr- och bromskraft sammantaget skapar mer belastning på framdäcken. Däckbranschen rekommenderar därför att man byter plats på fram- och bakdäck när man kört 10 000 km. När man gjort detta så kan sedan alla däcken bytas samtidigt eftersom de då blivit jämnt slitna.