Hur ofta bör man kontrollera däcktrycket?

En sak som många bilägare glömmer eller kanske drar sig för pga att man tycker det är krångligt, är att kontrollera däcktrycket. Varför skall man då göra detta? Jo, därför att korrekt lufttryck blir mer ekonomiskt då det minskar bränsleförbrukningen och även slitaget på däcken. Utöver att man spar pengar så är det även betydligt säkrare med korrekt tryck eftersom risken för att däcken skadas och tappar sina egenskaper med för lågt däcktryck. Om man har för högt däcktryck så är det inte lika farligt som för lågt däcktryck. Detta då för högt däcktryck främst påverkar körkomforten och inte så mycket däckens köregenskaper.

kontrollera dacktrycket

Om du kontrollerar däcktrycket en gång i månaden så spar du både pengar och ökar säkerheten på vägarna

Idealt är att kontrollera däcken varje månad

Att kontrollera däcktrycket varje månad gör att man håller koll på att rätt lufttryck finns i däcken. Däcktillverkarna har rekommendationer om optimalt däcktryck för sina respektive däck, så enklast är att kolla upp detta med instruktionerna som medföljer däcken alternativt med din lokala däckverkstad. Rekommendationerna från däcktillverkarna bygger på kompromisser mellan komfort och köregenskaper.

Tänk även på att däcken skall vara kalla när däcktrycket kontrolleras. Ta därför för vana att kontrollera innan bilsemestern, det är inte bra att göra kontrollen efter att man kört 50 mil eftersom däcken då har värmts upp.

Tips: Om du känner dig osäker på hur man kontrollerar däcktrycket själv så kan du naturligtvis besöka din lokala däckverkstad, så hjälper de dig.